Köket är den plats där delikatesser görs, utsökt mat tillagas med kärlek och omsorg. Men det är också ett slags slagfält för kockarna och hemmafruarna. Från dammiga golv med mjöl till blodsdroppande fingrar så händer mycket i köket och lämnar ofta köket rörigt. Men det finns några tips som vi har samlat in från våra duktiga städare i Lomma för att hjälpa dig att hålla ditt kök rent.
Detta hjälper dig att hålla köket rent
1. Använd ett sopkärl
Att gå till soptunnan med en hand full av skräp och grönsaksrester varje gång är både tidskrävande och onödigt. Ha istället en sopskål på köksbänken, samla alla sopor i den medan du lagar mat och töm sedan i soptunnan när du är klar.
2. Förbered dig inför en stor matlagning
Om det kommer gäster, och du vet att du kommer att ägna dig åt mycket matlagning kommer det att bli rörigt. Förbered en skål med varmt vatten och tvål och använd för att behandla hela köksbänken. Det kommer att spara en massa ansträngning när det gäller städningen.
3. Använd en flexibel matta på skärbrädan
Du hackar grönsakerna på brädet och överför dem sedan till pannan och tappar många på golvet i processen. Du kan använda en flexibel matta ovanpå skärbrädan så att när det är dags att överföra grönsakerna till pannan kan du lyfta mattan och rädda golvet från att få några av de hackade grönsakerna.
4. Ha en flaska tvål och vatten tillgänglig
Oftast lämnas oljefläckar att rengöras efter att matlagningen är över. Men vid den tiden har det torkat upp och blir mycket svårare att rengöra. Så ha alltid en flaska tvål och vatten vid diskbänken som gör det enkelt för dig att ge oljan en omgång direkt.
5. Tvätta knivarna direkt
Knivarna blir mycket smutsigare än något annat i köket, kom ihåg att tvätta knivarna efter varje användning. Det sparar dig från att inse att den skurna jordgubben luktar som en lök eftersom du inte tvättade kniven förra gången du skar lök. Att tvätta kniven direkt gör att fläckarna på den inte hinner torka och härdas med tiden.
6. Laga mat långsammare
Det största sättet att minimera röran är dock att laga mat långsammare. Att vara långsam och medveten i att måtta och hacka och torka upp mellan varje steg är förmodligen det mest effektiva sättet att få ordning och reda i köket.